Hart van Grolle daagt leerlingen Graafschap College uit 15 juli 2014

GROENLO – ‘Niet ik, maar wij doen het samen’, klinkt het vrijdagmorgen in vrijwel de hele uitleg en discussie door over de gekozen coöperatieve vorm voor Streekmarkt Hart van Groenlo. Aan leerlingen van het Graafschap College is gevraagd tot in hoeverre de coöperatieve gedachte in deze vorm van klein ondernemerschap vorm kan krijgen. In hoeverre zijn leveranciers bereid om samen te werken met de streekmarkt en niet onbelangrijk: zijn er voldoende streekproducten voorhanden? Vrijdag namen de tweedejaarsstudenten met Hans Kamperman een kijkje in Groenlo. Het onderzoek dat zij plegen wordt een afstudeeropdracht.

Twee dingen zijn zeker. De klant wordt straks lid en de onderlinge samenwerkende winkeliers en andere ondernemers in het centrum nemen producten en diensten van elkaar af voor hun eigen receptuur. Er zal een kleine gemeenschap ontstaan waar ondernemers en klanten positief op elkaar reageren. In principe treden de ondernemers op als intermediair tussen producent en de consument. Eerlijkheid en de puurheid van producten en diensten kunnen op deze wijze worden gegarandeerd. De klant of in dit geval een lid denkt en doet actief mee in de ondernemersgeest van de winkeliers. Hans Kamperman is het brein en de investeerder achter de Streekmarkt Hart van Grolle.

Aan de leerlingen van het Graafschap College vroeg hij zijn ideaal nader te onderzoeken. De studenten Facilitair Leidinggevende kregen de opdracht naar zich toegeschoven. Vrijdagmorgen kwamen pittige vragen naar voren. Vragen, waarop Hans Kamperman moest antwoorden. Het ging over de manipulatie van ons voedsel. “Waarom moeten wij het vlees uit Argentinië halen, terwijl in de Achterhoek ook runderen rondlopen?” “Zit in ons voedsel ook wat er op het etiket staat?” stelde Kamperman zijn wedervragen. “ De gedachte achter de coöperatieve vorm is dat je voor een tientje per maand een beetje meehelpt aan een betere wereld. Wij praten niet alleen, maar wij doen het ook!” Het duurde tot aan de bezichtiging van de bouwplaats voordat het verhaal van Hans Kamperman bij de studenten landde. Cilla Landeweerd, docent van het Graafschap College: “De studenten vinden het lastig om mensen te benaderen en dan ook nog te vragen wat zij van de streekmarkt vinden. De opdracht is zeer interessant en geeft veel om het uit te breiden voor het laatste jaar, het jaar waar onze studenten afstuderen.”

De studenten onderzoeken ook de vorm van samenwerken. In hoeverre is er behoefte aan een aanbod van streekproducten. En is er markt voor streekgerechten? De eerste resultaten worden voor de zomervakantie verwacht. Een uitwerking volgt in de loop van het volgende schooljaar.

 

>> Overzicht nieuws