Adembenemende voorziening in het hartje van de stad 11 oktober 2014

GROENLO - Groenlo en omgeving, maar in het bijzonder de Grollenaren zelf kunnen zich gaan opmaken voor een topvoorziening in het hartje van de Vestingstad. De in aanbouw zijnde Streekmarkt ‘Hart van Grolle’ in de Beltrumsestraat wordt, zoals het er nu naar uitziet, ‘top of the bill’ of in gewoon Nederlands het neusje van de zalm dan wel één van de vele kersen op de succesvolle taart met de naam Programma Stad Groenlo. Afgelopen vrijdag werd het hoogste punt bereikt en dat moest natuurlijk gevierd worden met een ritueel gebruik: Het aanbieden en plaatsen van een meiboom.

Met alle respect, niet de operatie rond de plaatsing van de meiboom bij een dergelijke traditionele aangelegenheid, maar veel meer de rondgang eiste alle aandacht voor zich op. Uw verslaggever is een geboren en getogen Grollenaar, maar hij heeft zich tot afgelopen vrijdagmiddag niet beseft oftewel gerealiseerd dat er op deze bouwlocatie in hartje Groenlo aan een dergelijke imposante voorziening wordt gewerkt. Iedere willekeurige voorbijganger kan niet bevroeden en staat er dientengevolge niet bij stil wat er daar achter de bouwhekken tot stand wordt gebracht en zeker niet hoe groot, luxe, duurzaam en vooral gezichtsbepalend het allemaal gaat worden.
Hoofdaannemer Harry Schutten, bij afwezigheid van zoon Rob, verwoordde het wel met het bekende vleugje Grols chauvinisme (voor de goede lezer Grolse wind ThH.), maar tijdens de rondgang in de tot op heden gerealiseerde nieuwbouw bleek geen enkel woord van het door hem gesprokene bezijden de waarheid te zijn.
“De streekmarkt die hier op korte termijn gaat verrijzen, is in menig Grols gezin al vele malen onderwerp van gesprek geweest. Maar om alle sceptische Grollenaren maar direct het zwijgen op te leggen: Het wordt een gigantisch mooie aanwinst voor Groenlo, een voorziening die zelfs in steden als Amsterdam en Rotterdam niet zou misstaan.”

Panorama-uitzicht
De komst van de streekmarkt in Groenlo is het resultaat van het gegeven dat een aantal ondernemers de koppen bij elkaar heeft gestoken om coöperatief werkende eetwinkels onder één dak te realiseren. Voor de uitvoering zijn een drietal panden samengevoegd om op die manier een overdekt plein te kunnen realiseren, waaraan zogenaamde speciaalwinkels in alle openheid en tegelijkertijd onder behaaglijke omstandigheden nering kunnen drijven. Bovendien geeft straks een indrukwekkend groot glazen zonnedak het winkelende publiek het gevoel alsof men gewoon buiten op straat loopt. Het helemaal op de binnenstad van Groenlo afgestemde gebouw heeft straks twee etages met daarbij ruimtes voor workshops als live-cooking en gezonde lifestyle, alsmede ruimtes voor ZZP’ers die de visie van de streekmarkt middels hun eigen bedrijf invullen en uitstralen. Naast enkele loopbruggen komt er een imposant groot dakterras, dat straks zorgt voor een echt Grols panorama-uitzicht op onder andere de beide Calixtuskerken, te weten de Oude Calixtus en de nieuwe Calixtus Basiliek.
Tot op heden hebben een viertal ondernemers definitief besloten om zich in het nieuwe gebouw te vestigen, te weten Gebroeders Gosselink vlees en beleg in combinatie met groente en maaltijden, Mirjam en Stef Reusen kaas, zuivel en noten als streekproducten, Nales brood, banket, ijs e.d. en De Groene Lach koffie, thee, wijn en tapas.
Dat het gehele project min of meer als opzienbarend mag worden aangemerkt, kan worden afgeleid van het gegeven dat er reeds een studieproject aan wordt gewijd met daarbij de kernwaarden: ‘hechte samenwerking en ondernemerschap’, ‘duurzaam en lokaal’, ‘noaberschap’ en ‘ieder verdient een eerlijke prijs’.
Naar verwachting zal de nieuwe streekmarkt in de eerste week van februari 2015 haar deuren voor het publiek openen.

Bron: www.contact.nl

>> Overzicht nieuws